Održana humanitarna aukcija udruge Idem Ispis E-mail
Petak, 30 Ožujak 2007 00:00

idem-logo

Dana 23. ožujka 2007. održana je humanitarna aukcija Hrvatske udruge za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama IDEM u Muzeju „Mimara“. Cilj humanitarne akcije je poboljšanje uvjeta školovanja djece s posebnim potrebama u osnovnim školama.

Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama IDEM prikupila je 24 umjetnička djela naših istaknutih akademskih umjetnika za humanitarnu akciju „Umjetnošću do prihvaćanja“. Nakon trodnevne izložbe umjetničkih djela u Muzeju „Mimara“ od 20. – 22. ožujka 2007. uslijedio je vrhunac humanitarne akcije – aukcija izloženih djela. ...

 

idem-logo

Dana 23. ožujka 2007. održana je humanitarna aukcija Hrvatske udruge za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama IDEM u Muzeju „Mimara“. Cilj humanitarne akcije je poboljšanje uvjeta školovanja djece s posebnim potrebama u osnovnim školama.

Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama IDEM prikupila je 24 umjetnička djela naših istaknutih akademskih umjetnika za humanitarnu akciju „UMJETNOŠĆU DO PRIHVAĆANJA“.

Nakon trodnevne izložbe umjetničkih djela u Muzeju „Mimara“ od 20. – 22. ožujka 2007. uslijedio je vrhunac humanitarne akcije – aukcija izloženih djela.

 

 

Aukciji je prisustvovala Vesna Tokić, stručni savjetnik za djecu s teškoćama iz gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Uz ostale goste, umjetnike, volontere i voditelje te upravu udruge Idem uvaženi gosti bili su i mali korisnici Udruge – djeca s posebnim potrebama te njihovi roditelji. „Pružanje podrške uključivanju djece s posebnim potrebama u redovite škole jedna je od temeljnih misija Hrvatske udruge za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama Idem, zato će se sakupljenim sredstvima omogućiti financiranje asistenata u nastavi za učenike sa posebnim potrebama u osnovnim školama.“ – rekla je prof. dr. sc. Ljiljana Igrić.

Na aukciji prodano je dvanaest umjetničkih djela i tako sakupljeno preko 30 000 kuna. Kao dio humanitarne akcije izloženi su i radovi djece s posebnim potrebama nastali u kreativnim radionicama Kluba mladih.

Aukciju je vodila Barbara Kolar, a program je upotpunjen nastupom Kostadinke Velkovske u pratnji Tonija Eterovića, Lidije Kočovske i Karla Hubaka.

 

KATALOG PREOSTALIH RADOVA NAKON IZLOŽBE I AUKCIJE SA CIJENAMA: 

SVI DOLJE PRIKAZANI RADOVI SE MOGU JOŠ UVIJEK KUPITI I PRI TOME SUDJELOVATI U NAŠOJ HUMANITARNOJ AKCIJI!!! 

 

 

 

 

                    

                


Zagreb, 20.-22. ožujka 2007.
Muzej "Mimara"

 

 

 

 
   

Osnovno je pravo svakog djeteta pravo na obrazovanje koje mu otvara put do korisnog i uključenog člana društva. Djeca s teškoćama u razvoju, 10% sve djece u Hrvatskoj, nisu u ravnopravnom položaju sa svojim vršnjacima. Ili ih se izdvaja u posebne škole i razrede, čime ih se diskriminira ili polaze redovite škole i razrede (što je u većini slučajeva), ali bez potrebne podrške u nastavi.
Velik je broj učenika u razredima, a uz to još 2-5 djece s posebnim obrazovnim potrebama u svakom razredu, što ne osigurava uvjete školovanja ovoj djeci. Zato često napuštaju školu i rijetko dosižu srednju naobrazbu. Tako postaju oni članovi društva koji su visoko rizični da postanu socijalno isključeni.
Premda se nacionalnim strategijama i već dobro poznatim HNOS-om predviđaju oblici podrške koji se koriste i u drugim zemljama, oni su u Hrvatskoj još uvijek izuzetak.
Najočitiji primjer za to je asistent u nastavi, suradnik učitelja (svakodnevno prisutan u razredu) od neprocjenjive koristi za čitav razred, koji pruža potrebnu podršku učenicima s posebnim potrebama. Zadnjih godina roditeljske udruge pronalaze načina da osiguraju djeci ovaj oblik podrške na veliko zadovoljstvo djece, ali i učitelja. Umjetnici okupljeni u ovom katalogu pokazali su, kao već mnogo puta u sličnim akcijama, svoju socijalnu osjetljivost i svojim umjetničkim djelom dali doprinos školi, da što prije postane “škola za sve” .
Ova će aukcija umjetničkih djela biti prilika ostalim građanima da vlastitom inicijativom pokažu kako se može mijenjati društvena stvarnost. I prije zakona i propisa, jer ovi su učenici sada u školi i sada se osjećaju loši i isključeni. Njima treba sada podrška da bi oni jednog dana, kad odrastu, mogli davati drugima.

                                                         Predsjednica udruge “IDEM”
                                                              Prof.dr.sc. Ljiljana Igrić,

   
         
   

BABIĆ Dubravka

BABIĆ Dubravka,
slikarica i grafičarka. Rođena 1951. godine u Zagrebu. 1974. godine diplomirala na ALU u klasi prof. Alberta Kinerta kod kojeg nastavlja i postdiplomski studij. Specijalizirala grafiku u Parizu, a na studijskim putovanjima obilazi mnoge europske i vaneuropske zemlje. Izlaže od 1972., te je sudjelovala na stotine samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1985. pedagog na ALU. U svojim grafikama ostvaruje energično i punokrvno slikarstvo snažne geste, te se smatra jednom od najvrsnijih nastavljača i obnovitelja naše tzv. klasične umjetničke grafike (suha igla, bakropis, akvatinta, reservage, mezzotinta). Vrlo samosvojnog i upečatljivog autentičnog likovnog izraza u domeni suvremene grafike, nadovezuje se na iskustva najznačajnijih umjetnika grafičkog umijeća 20. stoljeća.
   

Korida II., suha igla, reservage, dvostruka grafika, godina nepoznata, 106 x 78 cm

 4.000,00 KN
           
   

BALIĆ Antonija

BALIĆ Antonija,
kiparica. Rođena 1969. u Patri (Indija) odakle seli u Lahore u Pakistanu. Od sedme godine živi u  Zagrebu. Studira kiparstvo na zagrebačkoj ALU kod prof. Marije Ujević, Šime Vulasa i dr., diplomira 1992. u  klasi prof. Stipe Sikirice. Od 1994. godine bavi se pedagoškim radom (Odjel keramike ŠPUD-a Zagreb). Autoričini grubi materijali kao da su preostali iz vulkanske lave, sprženi, mračni i teški - emaniraju iskonskom energijom iz koje nastaje život. Radovi su joj izrazito meditativni i duboko uronjeni u nutrinu vlastita bića, u tragu istočnjačkih meditacija, Zen-budizma i sl., o čemu govore i sami naslovi: Iza svijesti, Zen, Nizovi bez naziva...         Njezina “Mandala” izložena u Gliptoteci u Zagrebu 2007. godine kulminacija je tog autoričinog istraživanja nekarakterističnih teških materijala, njen interes za praiskonsko, tvarno i transcendentalno, na neki osebujni način - magijsko. Za svoj rad izložen na 9. trijenalu hrvatskog kiparstva dobila je nagradu hrvatske sekcije AICA. Od 1991. /1992. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.
   

Preko puta, terakota, 2004., 40 x 33 cm

   3.000,00 KN
           
   

GRUBIŠIĆ Dražen

GRUBIŠIĆ Dražen,
slikar, multimedijalni umjetnik. Rođen je 1969. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje škole upisuje se na Academy of Fine Arts u Lawrenceu (USA), a potom na ALU u Zagrebu, gdje diplomira u klasi prof. Zlatana Vrkljana. U Beču upisuje postdiplomski studij iz kulturnog Managementa (IKM). zemlji i inozemstvu i dobitnik je više nagrada (Grand Prix Salona mladih 1996. godine). Svestran umjetnik koji se izražava i uspješno radi u različitim medijima (prostorne konstrukcije, instalacije, asamblaži, slike, film, kompjutori itd.). Slikarstvo mu je suptilno i poetično s osobitim senzibilitetom za liniju i pikturane vrijednosti slikane površine u pomno strukturiranoj mijeni tonaliteta jedne boje.
   

Sreća, grafika, bakropis, 2007., 30 x 40 cm

   2.200,00 KN
           
   

KESER Zlatko

KESER Zlatko ,
slikar i grafičar. Rođen 1942. godine u Zagrebu. Diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu 1967. u klasi prof. Otona Postružnika. Dobitnik brojnih nagrada. Održao brojne samostalne i sudjelovao na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Slikar magičnog i simboličkog. Njegove enigmatične slike često asociraju primordijalne znakove sa samih početaka ljudske povijesti i kreativnosti, inkorporirane u bogatu fakturu slike. Slikarstvo mu se kreće u ozračju modernog slikarstva 20. stoljeća ponekad asocirajući na Paula Kleea ili Juana Miróa, a još više na stvaralaštvo artbrutista. Keserovo slikarstvo odiše poniranjem u najskrovitije dubine ljudskog bića i zagonetke postojanja, gdje se prošlo, sadašnje i neko buduće vrijeme povezu ju u neprekinuti lanac pitanja i snova, u traganje za samom srži ljudskog postojanja i nastanka života na Zemlji.
   

Prostorni modul III., isprint / serigrafija / papir, 2006., 147 x 109 cm

 3.700,00 KN
           
   

KONTREC Anita

KONTREC Anita,
kiparica i slikarica. Rođena u Zagrebu 1954. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti studira u kiparskoj klasi prof. Sabolića. 1986. godine počinje slikarsku karijeru. Istražuje stare tekstove arhaičnih formi feničko pismo, glagoljica i dr. - te svojim radovima prenosi mnogoslojnost jezika - pisma - komunikacije. Od 2003. godine sve više istražuje dodirne točke između kiparstva i slikarstva, te djelovanje boje i svjetlosti u novim prostornim i svjetlosnim konstelacijama. Tada nastaju njeni slike-objekti na kojima umjetnica tretira boju kao čistu energiju i istražuje odnose prostora i volumena, materijala i teksture čime ostvaruje osebujan opus u korpusu hrvatske suvremene umjetnosti. Ova senzibilna i vrlo educirana umjetnica preferira organičke forme izrađene od grubih neobičnih materijala, koji su često u bliskoj vezi sa osnovnim ljudskim aktivnostima: gradnje i oblikovanja vlastitog životnog prostora. Preko zapisa na mnogim slikama (“čitam još nenapisanu knjigu”), njen se rad razvija do sve većeg pročišćenja oblika, do suptilne igre svjetlosti i nježnih nijansi boje sve do transparentnosti. Realizira niz zanimljivih izložbi te sudjeluje u brojnim značajnim međunarodnim projektima i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
   

Bijeli krajolik, poliester i pigmenti, 2006., 100 x 60 x 8 cm

   3.000,00 KN
           
   

KORKUT Alem

KORKUT Alem,
kipar i grafičar. Rođen je 1970. godine u Travniku. Studira kiparstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Šime Vulasa. 2002. godine sudjeluje na jubilarnom Medi teranskom kiparskom simpoziju u Dubrovi kod Labina, gdje je izradio monolitnu skulpturu “Karijatida” postavljenu na prilazu pazinskom Kaštelu. Istražuje materiju, njezinu fakturu i izdržljivost (ranjivost), aluminija, gline i dr. Njegov vrlo zanimljiv ciklus “Egotrip” koji se sastoji od niza odljeva umjetnikove glave u raznim fazama raspadanja, djelovanjem vode u koju su bile uronjene, bio je među ostalim izložen na izložbi “Junge Kroatische Kunst” (Mlada hrvatska umjetnost) u Koloniji Wedding u Berlinu 2005. godine. Materija i njene mjene u Korkutovoj skulpturi metaforički su prikaz stanja umjetnikovog “ja” (L. Topić). Njegova video-instalacija hommage Rodinu nagrađena je Grand Prixom na 27. salonu mladih 2004. godine. Sudjeluje na brojnim skupnim i održava mnoge samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu .
   

Nebesa, grafika, akvatinta, 2006., 36 x 36 cm

   2.200,00 KN
           
   

KUDUZ Ante

KUDUZ Ante,
slikar, grafičar. Rođen u Podsoju pokraj Vrlike 1935. godine. 1951. godine upisuje ŠPU u Zagrebu. Na grafičkom odjelu zagrebačke ALU studira od 1956. - 1961. godine i diplomira u klasi prof. Marijana Detonija. Od samih početaka zauzima istaknuto mjesto u hrvatskoj suvremenoj likovnoj umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima: 1997. nagrada 1. hrvatskog trijenala grafike, 2001. Godišnja nagrada HDLU-a za 2000. godinu itd. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Crtačka i grafička konstanta u Kuduzovu djelu upečatljivo prenosi umjetnikove doživljaje intimnog i izvan jskog, meditativno ih pretapajući u imaginarne prostore njegovih slika i njihovih metamorfoza. Motivika nemirno i nepravilno “kolažiranih” crno-bijelih slikanih polja koja grade kompoziciju neodoljivo podsjeća na gusto tkanje narod nih vezova njegova rodnog kraja, vjerojatno duboko urezanih u memoriju ovog vrsnog crtača. U novije vrijeme svoja crno-bijela polja sučeljava s poljima čistih duginih boja, sjajnih do fluores- centnosti, stvarajući na taj način jedan novi poetski red i sklad s nemirnom podlogom crno-bijelih gustih tkanja. Sve svoje grafike naziva jednostavno “Grafovima”.
image315
   

Graf-color 5, offset / svilotisak, 2001., 67 x 97 cm

   4.500,00 KN
           
   

ROGIĆ Frane

ROGIĆ Frane,
slikar i fotograf, bavi se vizualnim me- dijima, eksperimentalnim filmom i videom. Rođen u Karlovcu 1973., diplomirao na ALU u Zagrebu 1977. u klasi prof. Vasilija Jordana. Pripada mladoj generaciji umjetnika koji se bave različitim medijima. Izlaže od 1995. godine. Izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, među kojima ističemo sudjelovanje na izložbi u Amsterdamu 2002. godine na PHOTO Bijenalu “The World will never be the same again”. Umjetnik angažiran oko socijal- nih tema i općih humanističkih tema današnjice - ugroženosti pojedinca, raspad memorije, duševni nemir, što se može naći na njegovim vizualno distorziranim fotografijama (ciklus nastao na Golom otoku i sl.).
Biblioteka
   

“Ponovo, još“, ulje na platnu, 2002., 90 x 73 cm

   4.500,00 KN
           
   

ŠERCAR Hrvoje

ŠERCAR Hrvoje,
slikar i grafičar. U slikarstvu samouk. Nakon što je promijenio različite škole i fakultete od 1959. radi u fototeci Leksikografskog zavoda, ali obolijeva i tijekom boravka u bolnici na nagovor slikara Miljenka Stančića počinje slikati. Fantazmagoričan svijet pun humanosti i topline, šarma i duhovitih dosjetki. Igor Zidić nazvao ga je “modernim crtačem davnine”. Često slika na istanjenoj patiniranoj koži tušem, perom i kistom brižljivo iscrtavajući najsitnije detalje svojih čudesnih građevina i fantastičnih zvijeri promatranih iz ptičje perspektive. Njegovi motivi kreću se od “medijevalnog panopticuma”, seljačkih ratova, muke Kristove i pučkih priča do fantastične (antropo)zoologije i realnonadrealnih veduta. Održao niz samostal nih i skupnih izložbi i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. .
Grad
   

Grad, grafika, svilotisak, 1994., 50 x 70 cm

   2.500,00 KN
           
   

TRTOVAC Dino

TRTOVAC Dino,
slikar. Rođen 1947. godine u Šaronjama. Diplomirao na ALU u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera 1977. godine. Usavršava se na specijalizaciji za slikarstvo u Parizu i Londonu, izlaže na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je međunarodnih nagrada za slikarstvo. Slikarstvo lirske apstrakcije dinamičnih ritmičkih struktura u profinjenim vertikalnim ili horizontalnim nizovima intenzivnih boja i prijelaza od jakih kon trasta do tonskog suglasja koje asocira na glazbenu partituru iskazanu minimalističkim sažimanjem na bitno, na ritam i pulsiranje misli u čistim osjetilnim sferama. Trtovac svoje slike naziva action painting (poslije američke apstrakcije) - pretežito su to radovi meditativnog karaktera, koji kao da se nalaze u nekom neprekinutom procesu nastajanja, nedorečeni i zapravo se protežući u beskraj. Šireći se poput glazbe onkraj materijalne stvarnosti. .
Kompozicija VI
   

Kompozicija VI, akrilik / platno, 2005., 65 x 75 cm

   4.500,00 KN
           
   

JOSIP ZANKI

JOSIP ZANKI,
grafičar i svestrani istraživač grafičkih medija, multimedijalni umjetnik - instalacije, performance, eksperimentalni film, video. Rođen 1969. u Zadru. Diplomirao na ALU u Zagrebu 1994. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Javno djeluje od 1986., dobitnik je brojnih nagrada. Sudjeluje na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegov likovni repertoar obiluje zagonetnim znakovima i simbolima, bajkovitim i duhovitim pričama, mitološkim bićima starinskog ugođaja, astrološkim i zodijakalnim imaginarijem, biljnim i životinjskim svijetom u fantastičnom okruženju, kao i simbolima svemirskog prostranstva pročitanog na vlastiti imaginativan način. Zanki svoje prizore realizira osebujnim, stiliziranim i krajnje maštovitim likovnim jezikom, često popraćenim upisanim riječima ili rečenicama, čistog grafičkog rukopisa kojim nas redovito poziva na zanimljivo putovanje u nepoznato.
Biblioteka
   

Vitezovi hramovi, crtež tušem na papiru, 2004., 49 x 61 cm

   2.500,00 KN
           
   
POPIS PREOSTALIH SLIKA SA AUKCIJE - 20. - 22. ožujka 2007., Zagreb, Muzej “Mimara”

 

BABIĆ Dubravka: Korida II., suha igla, reservage, dvostruka grafika, godina nepoznata, 106 x 78 cm,
sign. olovkom: d.d.k. D. Babić, d.l. i sred.

BALIĆ Antonija: Preko puta, terakota, 2004., 40 x 33 cm, sign. na poleđini


GRUBIŠIĆ Dražen: Sreća, grafika, bakropis, 2007., 30 x 40 cm,
sign. olovkom: d.d. D Grubišić 07, d.l. E A bakropis

KESER Zlatko: Prostorni modul III., isprint / serigrafija / papir, 2006., 147 x 109 cm,
sign. olovkom: d.d.k. Keser, u sredini isprint / serigrafija, d.l. 13/13

KONTREC Anita: Bijeli krajolik, poliester i pigmenti, 2006., 100 x 60 x 8 cm, sign. bočno d.d. A. K. 06

KORKUT Alem: Nebesa, grafika, akvatinta, 2006., 36 x 36 cm,
sign. olovkom: d.d.k. A. Korkut 06, d.l. E A, sredina: Nebesa

KUDUZ Ante: Graf-color 5, offset / svilotisak, 2001., 67 x 97 cm, sign. olovkom: d.d. Kuduz, d.l. EA 001


MIŠE Blaga: Biblioteka, offset i sitotisak, 2000., 70 x 50 cm, sign. d.d.k. Blaga Miše 2000., d.l. komb. t.

ROGIĆ Frane: “Ponovo, još“, ulje na platnu, 2002., 90 x 73 cm, sign. nema

 

ŠERCAR Hrvoje: Grad, grafika, svilotisak, 1994., 50 x 70 cm, sign. d.d.k. Šercar 94

 

TRTOVAC Dino: Kompozicija VI, akrilik / platno, 2005., 65 x 75 cm, sign. d.d.k.Trtovac 05


ZANKI Josip: Vitezovi hramovi, crtež tušem na papiru, 2004., 49 x 61 cm,
sign.: olovkom: d.d. J. Zanki, u sredini naslov, d.l. crtež tušem

           
           

 

 

 

 

 

ZAHVALJUJEMO NA POMOĆI U
ORGANIZACIJI:

Coca-Cola Beverages Hrvatska d.d.
PLIVA d.o.o.
FIMA Validus d.d.
Stimar d.o.o.
M-T SERVIS
LJEKARNE ŠĆURIC
EEG d.o.o.
Tomić d.o.o. Međunarodna špedicija
BiB Nakladništvo d.o.o.
Grafocolor d.o.o.
PAPILO, obrt
Zagrebačke mažoretkinje

 

 

 

Nakladnik:
IDEM - Hrvatska udruga
za stručnu pomoć djeci s
posebnim potrebama
Za nakladnika:
Prof. dr. sc. Ljiljana Igrić
Suradnici:
Kostadinka Velkovska
Vesna Galamboš
Branka Dumičić
Vlasta Knez
Ljerka Črnjević
Jadranka Brkljačić
Jelena Dumičić
Tekst kataloga:
Prof. Nada Vrkljan-Križić
Glavna urednica:
Prof. Nada Vrkljan-Križić
Tehnički urednik:
Jadranka Brkljačić
Fotografije:
Vladimir Baće
Oblikovanje:
BiB Nakladništvo
Priprema za tisak:
BiB Nakladništvo
Tisak:
Grafocolor d.d.
Naklada:
500 kom

 

 

 
     

 

 

 

Kontakt osoba: Jadranka Brkljačić Ilica 48; 10 000 Zagreb

Tel./Fax. +385 (0)1 481 30 81 ; tel. 48 70 070

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Žiro račun: 2360000-1101416528

Ažurirano Petak, 30 Ožujak 2007 20:00
 

Ankete

Kako ste saznali za Idem
 

logo-zakalda-za-potporu-civilnog-drustva
Centar inkluzivne potpore IDEM Zagreb korisnik je Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge


CIP IDEM je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i razvoj udruge.

 
escort bayan bayan escort ankara escort ankara escort bayan escort ankara izmir escort izmir escort bayan escort bayan bayan escort escort istanbul istanbul escort bayan istanbul escort escort istanbul sex tube free porn hard sex